Zlatan Ibrahimovic – Årets Svensk i Världen 2013

Zlatan Ibrahimović, född 3 oktober 1981 i Malmö, är en svensk fotbollsspelare och idrottsprofil. Sedan 2001 spelar han för det svenska fotbollslandslaget och sedan 2012 för den franska klubben Paris Saint-Germain i Ligue 1. Zlatan har under sin karriär profilerat sig som en av världens främsta fotbollsspelare och har även tagit emot den svenska Guldbollen åtta gånger.

Juryns motivering:

”Zlatan Ibrahimović har genom sin storartade fotbollskarriär blivit en av Sveriges mest älskade idrottsmän och en förebild för många ungdomar med fotbollsdrömmar. Genom sin internationella karriär i många olika länder har han visat förmåga att prestera på högsta nivå i vitt skilda miljöer. Han har vunnit hela tio ligaguld på tolv säsonger i fyra olika länder. Han har också erövrat Fotbollsgalans högsta pris Guldbollen, sju gånger från 2005 och framåt.

Genom sin självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimović”, som har sålt i rekordupplagor, har Zlatan vunnit många hjärtan både i Sverige och utomlands. Boken har också väckt många ungdomars intresse för läsning. Zlatan Ibrahimović är som kapten för det svenska landslaget en klar inspiratör för hela laget.

Zlatan är en lysande stjärna på den internationella sporthimlen, som med stor talang, oändlig energi och ambition under många år uppnått exceptionella framgångar på högsta internationella nivå. Han företräder Sverige och landslaget på ett utomordentligt sätt i internationella sammanhang och är en mycket värdig vinnare av Årets Svensk i Världen 2013.”

Se hela intervjun med Zlatan Ibrahimović här!

Foto: Philip Bernhard

Läs intervjun med Zlatan Ibrahimović i tidningen Svenskar i Världen nr 2 2013.

Läs mer om Zlatan Ibrahimović på Wikipedia.