Björn Ulveaus och Benny Andersson – Årets Svenskar i Världen 1999

Björn Ulveaus och Benny Andersson är välkända musiker, textförfattare och låtskrivare. Men mest känd är duon som medlemmar av gruppen ABBA, som under en tioårsperiod spelade in åtta studioalbum och turnerade runt i Europa, Nordamerika, Australien och Japan.

Efter ABBA fortsatte samarbetet mellan Björn och Benny då de bland annat skrev flera musikaler. De har även varit aktiva i utformandet av det nya ABBA-muséet som öppnade den 7 maj år 2013.

Juryns motivering:

”Benny Andersson och Björn Ulveaus har under tjugofem år satt Sverige på den musikaliska världskartan. Segertåget började med den legendariska Eurovisionssegern i Brighton med gruppen Abba. Därefter har Benny och Björn som kompositörer och textförfattare till verk som Chess, och nu senast Mamma Mia! vunnit nya stora internationella framgångar. En särskild plats i svenskarnas hjärtan intar musikalen Kristina från Duvemåla, byggd på Vilhelm Mobergs klassiska utvandrarepos, som också i sin musikaliska formgivning utgör ett fullödigt och gripande vittnesbörd om en dramatisk epok i vårt lands historia.”

Läs mer om Björn Ulveaus och Benny Andersson på Wikipedia.

Foto: Henrik Montgomery