Ledare Svenskar i Världen 4-2015

 

Kära läsare,

Tiden flyger och vi närmar oss jul och nyårshelgen. För min del blev det en stämningsfull inledning med adventsfirande i Svenska Kyrkan i New York. Kyrkan där en en viktig samlingspunkt för turister och svenskar bosatta i New York och det var fint att träffa så många svenskar där! Tidigare i höst gjorde jag också ett besök i Tallinn, där många svenskar, svensk–ester och estlandssvenskar bor. Många spännande och intressanta möten där också.

Den 8 december håller Svenskar i Världen det tredje seminariet om fri rörlighet i EU, tillsammans med svenska EU-representationen. Experter från pensionsmyndigheten, försäkringskassan, centrala studiemedelsnämnden och arbetsförmedlingen kommer svara på frågor om vad man bör tänka på innan man flyttar från Sverige till ett annat EU land. Vi hoppas att alla som går i flyttankar ska få värdefull information där. En nyhet är att seminariet live-streamas till glädje för dem som inte kan närvara i Stockholm.

Svenskar i Världens ordförande Tuve Johannesson och jag kommer i dagarna att överlämna de samlade resolutionerna från Utlandssvenskarnas Parlament 2015 till Utrikesministern. De enskilda resolutionerna har nu levererats till berörda myndigheter och en del svar och kommentarer har börjat komma in. Dessa kommer att publiceras på webbplatsen allteftersom. De viktigaste frågorna att diskutera vid mötet på Utrikesdepartementet berör utfärdande och giltighet för svenska pass, liksom möjligheterna att rösta utomlands, inkl. frågan om internetröstning.

Som ni märker har tidningen fått en ny layout. Den tidigare formen har vi haft i några år nu och det känns spännande att pröva ett nytt, mer modernt snitt. Det är designbyrån Kölqvist som har hjälpt oss att ta fram det nya utseendet.

I det här numret av tidningen kan du bland mycket annat läsa om en av våra främsta internationella fotbollsspelare, Lotta Schelin. Hon har generöst delat med sig av sina erfarenheter som fotbollsstjärna och utlandssvensk till Linus Ljungström, som praktiserar på kansliet under höstterminen. Vi har också belyst några av de frågor som diskuterades livligt under Utlandssvenskarnas Parlament i somras gällande e-röstning och förnyelse av pass elektroniskt.

Jag önskar er trevlig läsning och vill avsluta med att önska alla läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Ta väl hand om er, vila och njut av familj och vänner, antingen i vinterlandskap eller sol och värme “down under”. Vi ses och hörs på det nya året!

Varma hälsningar

Karin Ehnbom-Palmquist
Generalsekreterare