Ledare Svenskar i Världen 3 – 2016

Välkomna till årets tredje nummer av Svenskar i Världen! I det här numret av tidningen berättar vi om Svenskar i Världens sommarprogram och ni kan bland annat läsa en intervju med Årets Svensk i Världen 2016, FN:medlaren Staffan de Mistura, som har gjort och gör fantastiska insatser i fredens tjänst. Vi är mycket stolta och glada att han kunde komma till Stockholm för att motta utmärkelsen och han höll också ett uppskattat anförande om fredsansträngningarna i Syrien under vårt semiarium. Staffan blev också intervjuad i flera tv kanaler under sitt besök i Sverige.

När vi planerar för det nya verksamhetsåret är en prioritering att nå ut till fler av de 660 000 utlandssvenskarna än vi gör idag. Alltför många känner inte till att vi finns och kan ge råd och tips till svenskar som planerar att flytta ut eller som bor utomlands. Vi vill att fler ska bli medvetna om oss, om vårt nätverk och att vi är er röst gentemot svenska myndigheter.

Jag vill också höra vilka frågor som är aktuella för er i olika länder och som ni vill att Svenskar i Världen ska driva. Idag är webben och sociala medier viktiga vägar att nå ut till många och jag är därför glad att vi kunnat lägga ut delar av sommarprogrammet på Youtube så att många kan följa det. Hör gärna av er med synpunkter och förslag på vad ni vill att vi ska göra för att nå ut bättre till fler!

Trots digitaliseringen är det ändå fortsatt viktigt med personliga kontakter och jag ser därför framemot att besöka svenskar på flera orter under hösten. Jag har när denna tidning kommer ut just kommit tillbaka från Sitges och Barcelona och i november far jag till New York och i december till Marbella.

Ett annat projekt vi tagit tag i och driver är att förmå fler svenska studenter och forskare att våga ta steget att förlägga delar av studierna utanför Sverige för att få ett internationellt perspektiv. Vi kommer under året att besöka Lunds och Uppsala universitet för att tillsammans med studentkåren ordna informationsträffar med studenter. Intrycken från dessa möten kommer att publiceras i våra sociala medier och jag ser framemot att höra från studenter som studerat utomlands eller som planerar att resa ut om deras förväntningar och erfarenheter.

Jag önskar er trevlig läsning och sänder många hälsningar från ett Stockholm i sensommarglans,

Karin Ehnbom-Palmquist
Generalsekreterare