Ledare Svenskar i Världen 1-2015

I Sverige går vi mot ljusare tider och anar ett slut på vintern när dagarna blir allt längre. För alla sportintresserade har det varit spännande dagar med stora svenska skidframgångar under VM i längdåkning i Falun. Nio medaljer totalt, det bästa resultatet i svensk skidhistoria! Det folkkära evenemanget Vasaloppet ägde rum i februari. Det blev en vecka senare än vanligt på grund av VM-festen i Falun. Visste ni förresten att Vasaloppet även arrangeras i Mora i Minneapolis och i Changchun i Kina. Segrarna i Minnesotas upplaga vinner en gratis resa till det ursprungliga Vasaloppet i Dalarna kommande år.

På kansliet arbetar vi intensivt med sommarprogrammet i Stockholm som kommer gå av stapeln den 18-23 augusti. Jag hoppas att många utlandsboende kan vara i Sverige den veckan och delta i evenemangen. Vårt fjärde ”Utlandssvenskarnas Parlament” hålls den 18 augusti. Det blir alltmer erkänt som en plattform för att lyfta frågor som berör utlandssvenskarna för att få igenom förbättringar på olika områden. Hör gärna av er med frågor som ni vill att vi ska ta upp där. Vill du själv delta i någon av arbetsgrupperna som tar fram resolutionerna är du varmt välkommen.

Ett område där vi på Svenskar i Världen lyckats i vårt lobbyarbete gäller möjligheten att återfå ett förlorat svenskt medborgarskap. Glädjande nog är det nu möjligt att återfå sitt svenska medborgarskap genom en enkel anmä- lan till Migrationsverket. De nya reglerna började gälla 1 april 2015. Besök vår hemsida för mer information och blanketter.

Vår nya webbplats www.sviv.se växer och utvecklas för att kunna möta de behov och önskemål som ni medlemmar har. Forumet finns kvar, men det är viktigt att du uppdaterar din inloggning på den nya plattformen för att du ska få tillgång till det. Har du inte tidigare registrerat dig gör du det lätt på hemsidan. Många medlemmar har hört av sig och berättat att de i synnerhet har stor glädje av våra landsforum, där svenskar boende i ett och samma land kan diskutera frågor som berör just det landet.

Allt gott!

Karin Ehnbom-Palmquist