Efterord

Tiden som medföljare är en unik möjlighet till paus i vardagen. Värdefull egen tid att utvecklas som person. Vare sig kunskapsmässigt genom till exempel studier och arbete eller som hemmavarande i en ny miljö. Minns att det är genom svårigheter som man växer som människa. När man vet att man klarar av att möta det okända blir man oerhört mycket starkare. Det är klart svårare att möta en utmaning när man sällan tar risker och alltid går på det säkra först. När svåra stunder slår till gäller det att försöka vara kreativ och hitta lösningar på olika hinder längs med vägen. Att komma till en ny plats innebär också nya möjligheter. Utlandsboende är en krydda i livet som få, med facit i hand, skulle velat vara utan.

TACK till alla som har medverkat till detta material. Dels till er som har svarat på enkäten i den etnologiska studien och till er medföljare som har ställt upp på intervjuer.

Det är era upplevelser och inspirerande berättelser som präglar denna skrift. Förhoppningsvis kan detta bidra till att andra medföljare enklare kan ta beslutet att flytta utomlands med sin partner, vara förberedd och känna motivationen till att sysselsätta sig med det som känns bra för ens egen utveckling.

 

Tillbaka till innehållsförteckningen om medflytt