Valkalender

Här nedan hittar du viktiga datum att ha koll på inför valet.

1 juni: I början av juni går det bra att beställa brevröstningsmaterial från Valmyndigheten. Materialet beställs via ett formulär på www.val.se, på mejladressen brevrost@val.se, eller via telefon 010-5757 000. Tänk på att om du står med i röstlängden så skickas materialet ut till dig utan att du behöver beställa det.

20 juli: Utlandsröstkorten skickas ut till utlandsboende som är röstberättigade. Det är därför bra att ha anmält sig till röstlängden och uppdaterat sin adress hos Skatteverket innan dess.

26 juli: Tidigast 45 dagar innan valet kan man skicka en brevröst från utlandet. Skickas rösten tidigare än så är den inte giltig. Har du inte fått ditt röstkort och ditt brevröstningsmaterial vid detta datum och vet med dig att du står med i röstlängden med korrekt adress kan det vara läge att beställa nytt material eller höra av dig till Valmyndigheten.

3 augusti: Senast detta datum måste du som är folkbokförd utomlands och ska anmäla dig till röstlängden ha gjort detta. Anmälan till röstlängden görs på en särskild blankett hos Skatteverket. Du måste anmäla dig till röstlängden på nytt vart tionde år.

16 augusti: 24 dagar innan valet börjar förtidsröstningen som tidigast på ambassader och konsulat. För öppettider, kolla med din lokala ambassad eller ditt lokala konsulat. Tänk på att när röstningen på din ambassad eller ditt konsulat stänger kan variera. Hör av dig till beskickningen för att ta reda på deras öppettider och rösta i god tid innan valet.

8 september: Dagen innan valet måste din brevröst vara framme om du INTE är anmäld till röstlängden. Skicka den i god tid!