Tuve Johannesson

Tuve Johannesson, Styrelseordförande

Bakgrundsfakta

Född: 1943
Yrke: Har haft en rad ledande befattningar inom Tetra Pak i Sverige, Sydafrika, Australien samt Schweiz – bland annat som vice vd. Tuve har också varit koncernchef för VME (idag Volvo Construction Equipment) och vd för Volvo Cars. Han har också haft antal styrelseuppdrag. Hedersdoktor vid Lunds universitet.
Länder du har bott i: Sydafrika, Australien, Belgien, Schweiz och Storbritannien – bor numera i Stockholm
Kuriosa: Tuve och hans familj har sammantaget bott i 21 länder, räknat på att de har bott minst två år i respektive land – och detta utan dubbelräkning av länder

Av alla länder du har bott i – vilket är ditt favoritland?
Jag tycker att Australien är ett fantastiskt land! Alla är extremt sociala och öppna, vilket gör tillvaron väldigt enkel och trevlig. Vi bodde där under en period när barnen var små vilket i sig var en härlig tid och som också bidrar till att jag känner så starkt för landet.

Ditt bästa tips inför en utlandsflytt?
Att du har ett nyfiket sinne och är öppen för äventyr. Ju mer du är beredd på att ta till dig av det nya, desto större blir din erfarenhet. Jag är övertygad om att det är bra att försätta sig i utmanande situationer eftersom det bidrar till att man mognar som person och det formar ens personlighet.

Ditt bästa tips inför hemflytten?
Jag har nog inget egentligt tips att bidra med. Däremot ger en hemflytt dig möjlighet att återknyta banden med personer som endera själva har bott utomlands under samma tid, eller som du helt enkelt inte har träffat på många år. Det är ingen tillfällighet att många återvänder till sitt hemland. Dels ebbar vandringslustan ut och dels lockar barn och barnbarn.

Varför engagerar du dig i Svenskar i Världens styrelse?
Jag har ett genuint intresse av att bidra med den energi som behövs in i organisationen. Det blir extra viktigt när en organisation har funnits i 80 år samtidigt som omvärlden kraftigt förändras. Vi behöver givetvis anpassa oss till de nya behov som finns bland utlandssvenskar, näringsliv och samhället i stort.