Övernatta gratis i en svensk stuga

Text: Ellika Nyqvist Livchitz

 

IMG_20170911_141942Stuglandet : En guide till fria övernattningar är en ny guidebok till en klimatsmart och billig turism. Vem som helst kan övernatta i Sveriges fantastiska natur och du måste inte tälta.

Runt om i Sverige står öppna stugor, där du kan rulla ut sovsäcken. Det kan vara gamla flottarkojor eller nybyggda timrade stugor. Den gemensamma nämnaren är att alla är gratis och inte kan bokas i förväg.

Stugorna ger alla som vill en chans att komma nära naturen, utan att betala tusenlappar för utrustning eller boende. Ofta räcker det med en regnjacka, en lokalbussbiljett, en sovsäck och en matlåda för att få tillgång till ett mysigt, vedeldat litet hus långt från stadens stress.

Det är inga ruckel, det är ofta otroligt fina och väl omhändertagna stugor som du har möjlighet att sova över i. Med det följer ett ansvar att vara rädd om byggnader och inredning. Den som kommer först till ett tomt hus får välja plats, men ingen kan stängas ute och du får bara stanna en natt om du inte kommer överens med förvaltaren om något annat. Som alltid i naturen ska du inte lämna några spår utan ta med dig ditt skräp, städa och såga upp ny ved om du har eldat. Det enda tecknet på att du har varit där ska vara din hälsning i gästboken.

Jag har bott i några av dessa stugor, bland annat i Skuleskogen vid Höga Kusten. Ibland var vi själva, andra nätter delade vi huset med personer som också ville ha tak över huvudet. Det fungerar hur bra som helst och känns lyxigt med sköna madrasser i breda sängar, köksutrustning, spis och kylskåp. Det är rymligt och snyggt utan mygg. I tält, med myggen utestängda, är svängrummet mer begränsat.

Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt Sveriges öppna övernattningsstugor. Det är första gången de sammanställs i en och samma bok. Förutom de längre reportagen finns grundläggande fakta om över 100 stugor, var de ligger och hur du tar dig dit.

Ut och njut nästa gång du kommer till Sverige!