Semestertips i Sommarsverige

Trots att svenska kronan har varit svag i många år vid det här laget, dras Sverige med ett rykte av att vara ett dyrt land. Att semestra i Sverige ger ofta fantastiska upplevelser, men behöver inte kosta så mycket i jämförelse med många andra länder i västvärlden. Här listar vi några tips som är helt gratis och/eller prisvärda.

Friskis och Svettis utegympa

På många håll i landet ordnar Friskis och Svettis utegympa och löpträning. Ofta är det gratis. Det är ett fenomen som många utländska besökare fotograferar, men det är mycket roligare att delta själv och sen hoppa i vattnet i någon intilliggande sjö eller hav.

Vandra en landskapsled

Förebilden för alla landskapsleder i Sverige är Sörmlandsleden, nära 100 mil lång uppdelad på 100 etapper. De kan nås med kollektivtrafiken, vilket gör att du slipper gå från a till b och sen tillbaka samma väg. Vill du sova över finns vindskydd där det är gratis att sova. De har ofta tillgång till färskvatten i någon intilliggande källa, vattendrag eller sjö. Här brukar finnas en eldstad och tillgång till ved för den som vill grilla eller tända en lägereld. För den som inte bor i ett land med allemansrätt är det här en suverän upplevelse att få ströva fritt i vildmark och kulturlandskap. Det går fint att sova i eget tält istället om du har tillgång till det. Det kan vara skönt om det är myggigt – läs före augusti.

Vandringsleder i Sverige

Gratis entré till 18 statliga museer

Till inte mindre än 18 statliga museer är det gratis entré. Avgifter kan tillkomma för vuxna för tillfälliga utställningar. Observera att muséer ofta är stängda på måndagar.

Följande museer har fri entré:

Armémuseum
Etnografiska museet
Flygvapenmuseum i Linköping
Hallwylska museet
Historiska museet
Kungl. myntkabinettet
Livrustkammaren
Marinmuseum i Karlskrona
Medelhavsmuseet
Moderna museet i Stockholm och Malmö
Nationalmuseum
Naturhistoriska riksmuseet
Sjöhistoriska museet
Skoklosters slott
Statens centrum för arkitektur och design
Världskulturmuseet i Göteborg
Östasiatiska museet

Parkteatern

Parkteatern i Stockholm är kommuninvånarnas kulturella skatteåterbäring, säger alltid chefen Sisela Kyle när hon öppnar kvällens föreställning. Ta med vänner, en filt och picknick och njut av anspråkslös och ofta riktigt bra föreställningar under bar himmel. 2017 fyller Parkteatern 75 år och firar i juni, juli och augusti. Alltid fri entré.

Kalendarium för Parkteatern

Inlandsbanan-2Tågluffa med Inlandsbanan

För 100 år sedan beslöt regeringen att bygga en inre stambana som skulle stärka näringslivet i norra och mellersta Sveriges inland. Samtidigt skulle den i krigstid tjäna som en viktig militär avlastningslinje för Norra stambanan.

Med Inlandsbanekortet har du friheten att hoppa på och av var du vill under fjorton dagar. Det kostar 1995 kronor för vuxna med rabatt för studerande. Det går även att boka enkelsträckor. Elva motorvagnar, så kallade rälsbussar med modern inredning och gratis internet, trafikerar 130 mil mellan Kristinehamn och Gällivare. Uppkopplingen är tidvis svajande i vildmarken, men avkoppling från uppkoppling kan vara en del av upplevelsen.

Midnattssolen kan du uppleva mellan 5 juni–6 juli när du befinner dig norr om Polcirkeln. Under större delen av sommaren kan du också njuta av midnattsljuset, det blir aldrig mörkt. Den geografiska polcirkeln passerar du strax söder om Jokkmokk. Här gör tåget ett kort stopp.

Den unika samekulturen möter du också i midnattssolens rike. Urgamla traditioner som fortfarande lever kvar och kan upplevas genom konsten, maten, renskötseln och den äkta vardagen hos nutidens samer.

Vilda djur längs banan är vanligt. Björn, varg, lodjur och järv är skygga, men man kan få en glimt. Du kommer troligtvis att få se renar, älgar och med lite tur ovanliga rovfåglar och ugglor.

Inlandsbanan och Hurtigrutten
Du kan kombinera den svenska vildmarken med en av världens vackraste kryssningsresor – Hurtigrutten.

På väg norrut reser du genom orörd natur och världsarvet Laponia med fjäll, sjöar och forsande vatten. Du färdas genom samiskt

kulturlandskap, bebott sedan istiden. När du vänder söderut tar Hurtigrutten med dig genom de norska fjordarnas sagolika rike ner till Trondheim.

Gör en interaktiv tur med Inlandsbanan

Naturens bästa

I världen finns en uppsjö av ekoturismmärkningar. I Sverige har vi sedan 2002 Naturens Bästa. De företag och aktiviteter som är godkända är inte bara hållbara utan har också en stark kvalitetsstämpel för alla – oberoende av om du är intresserad av att resa schysst eller inte. Märkta arrangemang finns över hela Sverige med en stor variation av aktiviteter.

Hundspann, kajak, kanot, jakt, fiske, renrajd, skutsegling, björnsafari, samiska upplevelser, vargspårning, fågelskådning, klättring, renslädfärd, dykning, ridning, flottfärd, forsränning, skärgårdskryssning, snöskotur, toppbestigning, fjällstation, bo på lantgård, vandra i fjällen med klövjerenar eller packhästar, hästar & spa, seglarkurs, friluftsmåleri.
Hela utbudet finns på www.naturensbasta.se

sandonGotska Sandön – ett paradis i Östersjön

Hela Gotska sandön är en nationalpark och antalet besökare är effektivt maximerat till 165 per natt. Unikt och exklusivt i ordens rätta bemärkelse alltså. Men det är naturen i sig själv som står för lyxen – glöm såväl hotell som restauranger.

Övernattar gör du i tält eller i enkla stugor vid en lägerplats. Här finns ingen affär, du måste själv ta med all proviant. Det är de härliga sandstränderna och den doftande tallskogen som är njutningen. Här är sympatiskt ödsligt. Tidigt och sent på säsongen kan du få en hel strand för dig själv, men inte heller under högsäsongen i juli behöver du trängas med andra besökare. Numera finns inga bofasta på ön och fyrarna är automatiserade.

Koppla av på japanskt spa

Spahotellet Yasuragi Hasseludden är vackert beläget vid inloppet till Stockholm. Här strosar du runt i morgonrock, så kallad
yukata, och ägnar ena timmen åt att lyssna till ljudet av tibetanska klangskålar och nästa till att sitta på en träpall och hälla hink efter hink med varmt vatten över dig. Varva bad och sushimåltider med zenmeditation, yoga och varför inte en ansiktsbehandling?

Härifrån åker du ren – i både sinne och
kropp fylld av ny energi. Missa inte den japanska trädgården, som är den perfekta kombinationen av svenskt skärgårdslandskap och japansk trädgårdstänk. Svenska körsbärsträd och magnolia och bambu i en skön förening.