Köpa hus i Sverige? – Billigaste villan finns i Hällefors!

Hela 23 villor eller bara en för samma pris – läget är avgörande för villapriserna i Sverige. Billigaste huset finner du i Svårtå, Stöllet, Kopparberg eller Hällefors där du kan köpa 23 så kallade ”Sverigevillor” mot endast en med placering i Bromma-området Äppelviken i västra Stockholm, enligt Fastighetsbyrån. En ”Sverigevilla” innebär ett hus på 140 kvadratmeter på en tomt om 900 kvadratmeter, byggd 1980 med fem rum och kök. Villan är belägen strax utanför stadskärnan och driftskostnaden uppgår till cirka 3 000 kronor per månad.
I Äppelviken, Bromma kostar en ”Sverigevilla” 9,3 miljoner kronor mot 400 000 kronor i Svartå, Stöllet, Kopparberg eller Hällefors.

Fritidshus
Ett fritidshus i Stockholms skärgård kan kosta mer per kvadratmeter än en bostadsrätt på Strandvägen i Stockholm. Även havsnära bostäder i kustsamhällen som Grebbestad och Torekov har ett högre kvadratmeterpris än bostadsrätter i Stockholms innerstad.

I Sverige är genomsnittspriset för en villa 2 576 732 kronor vilket är högre än förra året då snittet var 2 266 300 kronor. Enligt bankkoncernen SEB:s boprisindikator tror 71 procent av de svenska hushållen att priserna kommer att fortsätta stiga, vilket är den högsta nivån på sju år.