Praktik på SVIV

Sök praktik på Svenskar i Världens kansli

Varje termin tar Svenskar i Världen in två praktikanter på vårt kansli i Stockholm. Kontinuerligt tar vi in ansökningar för antingen hösttermin (sep-jan) eller vårtermin (jan-juni). Just nu söker vi dig som läser sista året på ett program med statsvetenskaplig/samhällsvetenskaplig inriktning respektive medie- och kommunikationsinriktning.

Praktikanten har ett stort eget ansvar och får ägna sig åt självständigt arbete med givande uppgifter. Tidigare praktikanter har till exempel arbetat med att hålla kontakt med regeringskansliet, myndigheter, ambassader, media och medlemmar – framförallt via våra digitala kommunikationskanaler. Nedan kan du se vad några tidigare praktikanter tycker.

Som praktikant bör du vara intresserad av samhällsfrågor och Sveriges relationer med omvärlden. Om du har erfarenhet av utlandsvistelse i form av studier eller bosättning är det meriterande. Du bör även ha god datorvana och mycket goda kunskaper i engelska. Praktiken har du som en del av din utbildning på ett program eller så är du antagen till en fristående praktikkurs. Utbildningen ska vara CSN-berättigad.

Statsvetenskaplig/samhällsvetenskaplig inriktning
Praktikanten med inriktningen statsvetenskap/samhällsvetenskap har ett nära samarbete med kanslichefen och deltar aktivt i arbetet med våra konferenser, seminarier och remisshantering samt visst utredningsarbete. Avsikten är att praktikanten får ett projekt som den ansvarar för under praktiktiden. Det kan t ex handla om att planera och hålla i ett seminarium eller att genomföra en kartläggning.

Medie- och kommunikationsinriktning
Praktikanten med inriktningen medie- och kommunikation har ett nära samarbete med vår kommunikationsansvariga. Detta innebär bl a att dagligen arbeta med vår webbplats och sociala medier, samt bistå redaktören med artiklar till vår digitala tidning. En viktig del är att vara med och synliggöra vår organisation gentemot 660 000 utlandssvenskar samt partners.

Kontakt

Marika Tornberg, Kanslichef och handledare, Svenskar i Världen, 08-6615010 (mån-tors 9-16)

Praktikanter för höstterminen 2017 är tillsatta.

Du är välkommen att söka praktik inför vårterminen 2018 genom att skicka ett personligt brev och CV till svenskar.i.varlden@sviv.se, märkt ”SVIV praktik VT18”. Ange vilken av praktikplatserna som ansökan gäller. 

Emma Edström

”Att praktisera hos Svenskar i Världen är otroligt lärorikt. Jag kom till SVIV med noll insikt i hur statsvetenskap är att arbeta med i praktiken. Men genom att få vara delaktig i verksamhetens alla delar och få eget ansvar skapar man sig en stor förståelse på kort tid. Hela kansliet har verkligen tagit emot mig med öppna armar och jag har nått en insikt i hur en lobbyorganisation fungerar på ett vis jag inte trodde var möjligt under 5 månader. Arbetsuppgifterna är varierande och du som nästa praktikant har verkligen ditt livs chans att tidigt i karriären få utföra arbetsuppgifter som  kommer boosta ditt CV rejält. Jag rekommenderar starkt att praktisera hos Svenskar i Världen!” (Emma Edström)

 

Linus Ljungström”Min praktik var med inriktning på kommunikation. Det innebar bland annat att bevaka, samla in och publicera nyheter och information i de olika kanaler som organisationen använder. Man får hålla sig à jour med omvärlden och de frågor och nyheter som berör utlandssvenskar och Sverige internationellt. Vidare får man arbeta med olika plattformar för kommunikation, exempelvis WordPress, ISSUU och Getanewsletter, såväl som ord-  och bildbehandlingsprogram, vilket är väldigt roligt och lärorikt. Om man tycker om att beskriva och sammanfatta politiska frågor och beslut i nyhetsform samt skriva redaktionellt material, så som intervjuer och artiklar i organisationens tidning, är detta en perfekt praktik. Utrymmet för egna initiativ och kreativitet är dessutom stort, vilket skapar många möjligheter i hur kommunikationsarbetet utförs. Summa summarum, en praktikplats med många roliga och varierande kommunikationsuppgifter, där man får ta del av internationellt politiskt arbete, skriva och sprida nyheter, om och för utlandssvenskar samt ta stort eget ansvar.” (Linus Ljungström)

 

Rebecka Öberg”Jag är väldigt nöjd med min praktik på Svenskar i Världen under vilken jag fick jag arbeta med flera spännande projekt såsom exempelvis ett seminarium om internationella studier och vikten av utlandskompetens i arbetslivet. Under arbetet fick jag god handledning, men det mesta av arbetet skedde under eget ansvar vilket genererade goda och många erfarenheter som sedan visade sig komma väl till pass under min tid på den Svenska Delegationen till Nato i Bryssel. Jag kan varmt rekommendera Svenskar i Världen för de som är på jakt efter en bra praktikplats.” (Rebecka Öberg)