Kära läsare,

Välkomna till ett nytt nummer av Svenskar i Världen! Jag ser framemot ett spännande år fullt av aktiviteter tillsammans med er. Vårt kansli sjuder av entusiasm och vi har startat nya projekt med våra huvudintressenter för att underlätta kommunikationen med vänner och medlemmar i världen. Vi fortsätter att förbättra vår webbplats, med målet att ni där ska kunna finna all relevant information inför och under utlandsboendet.

Det ska bli enklare att på webbplatsen bli medlem eller att prenumerera på tidning och nyhetsbrev. Vi strävar efter att nå ut till många fler av de 660 000 svenskarna som bor utanför Sverige. Ni är en viktig grupp och gör stora insatser för Sverige på olika platser i världen – det budskapet vill vi sprida i kontakter med myndigheter och media. Med fler medlemmar blir vi starkare.

För att få en bättre uppfattning om vilka frågor ni vill att vi ska driva för er har vi nyligen gått ut med en enkät via e-post med en rad frågor. Vi hoppas på stort gensvar och ber alla som kan svara!

Jag har nyligen varit i Paris och träffat svenskar på ett seminarium med Svenska Handelskammaren och på ett möte hemma hos Sveriges Ambassadör Veronika Wand-Danielsson. Många intressanta ämnen diskuterades och ska följas upp vidare, bland annat utbildningsfrågor. Det är viktigt att utländska betyg och examina värderas rätt vid fortsatta högskolestudier i Sverige och att utlandssvenska ungdomar får information om vad som gäller för inträde till svensk högskola, bland annat gymnasiebehörighet i svenska.

Vår nybildade ungdomsgrupp har satt ungdomsfrågorna på kartan och vi kommer under året återkomma med mer information. Svenskar i Världen vill uppmuntra unga som reser ut för att plugga eller jobba och vi söker också fler ungdomsombud som kan hjälpa till . Om du känner någon eller själv är intresserad så hör av dig till kansliet!

Den 10 mars är jag i Bryssel för att träffa svenskar. Vi ses i Svenska kyrkan på Avenue des Gaulois 35, klockan 18.30. Jag ser framemot att träffa er i Bryssel och lyssna på era frågor. Välkomna!

Njut av dagens tidning och hör gärna av er med förslag eller kommentarer!

Med varma hälsningar

Karin Ehnbom-Palmquist Generalsekreterare