Kära läsare,

Stort tack till alla som var med och bidrog till att sommarprogrammet 2017 blev så lyckat! Vi höll det sjätte Utlandssvenskarnas Parlament och arbetade fram resolutioner inom en rad områden, som vi nu kommer att driva för utlandssvenskarnas bästa. Du kan läsa mer om resolutionerna på sidaorna 10-11 i tidningen. Samtliga riksdagspartier fanns på plats och kommenterade förslagen. Vi hoppas på fortsatt stöd för våra skilda frågor.

En stor besvikelse var förstås att årets budgetpropositionen föreslår en höjnig av SINK-skatten igen (från 20% till 25%). Svenskar i Världen motsatte sig detta förslag i sitt remissvar till Finansdepartementet i våras och kommer fortsätta att verka för att skatten för utlandsboende svenskar sänks igen, vilket föreslås för pensionärer i Sverige. Majoriteten av de som betalar SINK är pensionärer i utlandet.

Förra veckan var jag i New York och träffade Sveriges generalkonsul Leif Pagrotsky och hans medarbetare som gör ett jättejobb för att sätta Sverige på kartan i metropolen New York. Jag träffade också SACC-NY:s nya VD Anna Throne-Holst och talade om fortsatt samarbete. Det är den största svenska handelskammaren med ett omfattande program.

Samma vecka öppnade FN:s generalförsamling. Många länders utrikesministrar var där, bland annat Margot Wallström. Tillsammans med övriga nordiska kollegor invigde Margot Wallström Nordic Innovation House. Det är en gemensam arbetsplats för nyanlända entreprenörer, där de kan ”mjuklanda”, testa marknaden och även nätverka. Kontoret ligger mitt i tågstationen Grand Centrals byggnad.

För andra gången deltog Svenskar i Världen i Köpa Hus Utomlands mässan i Älvsjö utanför Stockholm. Under två dagar talade vi med svenskar som planerar att köpa bostad utomlands. Jag fick tillfälle ett hålla två seminarier och berätta om vad man bör tänka på innan man tar detta steg. Vår nya bok om utlflytt var populär och hade en strykande åtgång!

Under oktober blir det besök hos svenskkolonin i Alicante och Torrevieja, bland annat hos den stora svenskklubben Mas Amigos. Mer information om vilka dagar och var jag ska tala kommer på hemsidan. Välkomna ni som befinner er på Costa Blanca!

Till slut vill jag önska er god läsning. Missa inte den personliga och exklusiva intervjun med Årets Svensk i Världen som vår redaktör Ellika Nyqvist Livchitz fick! Och varför inte testa dina Sverigekunskaper i vår quizz.

Många varma hösthälsningar,
Karin Ehnbom-Palmquist