Frankrike

Frankrike

Ombud i Frankrike

Daniella Bumb

Daniella Bumb

Bordeaux
Jag är språklärare och livsnjutare som bor mellan Château Pape Clément och Château Haut Brion!
Theresa Wennberg

Theresa Wennberg

Arles sur Tech
Konstnär och grundare av ett internationellt konstnärsresidens Pyrenées Orientales, Frankrike
Torbjörn Ihre

Torbjörn Ihre

Thouars, dep Deux-Sevres
Sedan 2007 bosatt i Thouars i Loiredalen. Tidigare i Bryssel, två omgångar och Washington DC, som chef för Ericssons lobbyingverksamhet på dessa platser. Livligt umgänge med lokala fransmän och aktiva i stadens politiska liv.

Intresserad av att vara ombud?

Är du intresserad av att vara ombud i Frankrike?
Kontakta svenskar.i.varlden@sviv.se

Användare i Frankrike

Du måste logga in eller registrera dig för att kunna se vilka användare som bor i Frankrike.

Reseinformation från Sweden Abroad

Aktuella händelser

Ambassaden uppmanar till fortsatt vaksamhet.

Ambassaden uppmanar till ökad vaksamhet i synnerhet vid större folksamlingar. Det förekommer en ökad polisnärvaro och kontroller i landet. Ytterligare våldshandlingar eller attentatshot i Paris och Frankrike går inte att utesluta under den närmaste tiden. Det finns därför anledning att vara fortsatt vaksam, undvika folksamlingar, och vara extra uppmärksam på det som ter sig avvikande i sammanhanget. Följ nyhetsbevakningen noga och lyssna till råd från de franska myndigheterna och håll kontakt med anhöriga.

Länkar till franska inrikesministeriet och utrikesdepartementet angående säkerhetsläget i Frankrike:
www.interieur.gouv.fr/

www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/defence-security/parisattacks-paris-terror-attacks-november-2015/article/traveller-s-informations

www.gouvernement.fr/en/news

http://en.parisinfo.com/the-events-of-13-november-2015

Undantagstillstånd utlyst i Frankrike

Det undantagstillstånd samt förstärkta gränskontroller som efter regeringsbeslut infördes av President François Hollande under natten fredagen den 13 kvarstår. Regeringen har beslutat förlänga undantagstillståndet med tre månader. De förstärkta gränskontrollerna kan medföra förseningar i flyg- och tågtrafik.

För information om Paris lokaltrafik, var god se www.ratp.fr/

Allmänna säkerhetsläget

Frankrike är allmänt sett ett tryggt resmål. Liksom övriga EU-länder har Frankrike förstärkt säkerhetsåtgärderna med tanke på eventuella terrorattacker.

Frankrike bibehåller säkerhetsnivån Alerte attentat i Parisområdet. Nivån infördes i samband med att franska myndigheter höjde säkerhetsläget och förstärkte beredskapen i hela Parisområdet efter attentatet mot tidningsredaktionen Charlie Hebdo i Paris den 7 januari och efterföljande händelser.

Svenskar uppmanas att fortsatt iaktta varsamhet och försiktighet framförallt vid offentliga platser såsom turistattraktioner, platser med större folksamlingar och vid användande av allmänna kommunikationsmedel. Svenskar uppmanas också att följa råd och rekommendationer från lokala myndigheter och hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen via nyhetsrapportering i media.

I storstäderna (Paris, Lyon, Nice och Marseille) bör man iaktta särskild försiktighet, bland annat på grund av ficktjuvar.

Frankrikes utomeuropeiska territorier Martinique, Guadeloupe, Guyana, Franska Polynesien, Nya Kaledonien och öområdena Réunion, Mayotte, Wallis och Futuna och Saint Pierre och Miquelon är i regel trygga resmål.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. Enligt SÄPO har terrororganisationen ISIL sedan sommaren 2014 uppmanat till attentat i Europa. Både underrättelser samt nyligen genomförda attentat pekar i riktningen att ISIL:s avsikt att genomföra attentat i Europa har ökat. Möjligen visar attentaten i Paris den 13 november på en ökad förmåga från ISIL att genomföra även relativt komplexa attentat i Europa. http://www.sakerhetspolisen.se/

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer på den franska administrationens webbplats, Service-Public.fr:

Sécurité : le plan vigipirate

Läs mer om turism och terrorism på UD:s webbplats

Naturförhållanden / naturkatastrofer

Översvämningar förekommer så gott som varje år på olika håll i landet. I Sydfrankrike och på Korsika förekommer skogsbränder, särskilt sommartid. De lokala myndigheternas anvisningar och bestämmelser bör absolut iakttas.

In- och utresebestämmelser

Även om både Frankrike och Sverige är medlemmar i EU och Schengen måste du vid en pass/ID-kontroll kunna legitimera dig och styrka ditt medborgarskap. Medför därför antingen giltigt pass eller nationellt ID-kort utfärdat av av svensk polismyndighet. Pass och nationella ID-kort är de enda svenska identitetshandlingar som visar medborgarskap.

Hälso- och sjukvård

Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Kortet beställer du hos Försäkringskassan.

När det gäller det allmänna hälsoläget i Frankrike så finns information om detta på följande länk:

Information om det allmänna hälsoläget

På den franska ön Réunion i Indiska oceanen förekommer sjukdomen chikungunya. Det är en virusinfektion som sprids av myggor och ofta yttrar sig i hög feber, huvudvärk och ledvärk, som kan vara i flera veckor. Sjukdomen smittar inte mellan människor. Det finns inte någon medicin mot sjukdomen, utan man bör i stället skydda sig mot myggbett genom myggmedel, täckande klädsel, impregnerat myggnät etc.

På Réunion med 780 000 invånare nådde epidemin en höjdpunkt i februari 2006, spridningen har därefter minskat. Enligt världshälsoorganisationen WHO är sjukdomen i sig själv däremot sällan dödlig. Gravida, kroniskt sjuka och personer med nedsatt immunförsvar bör vara särskilt försiktiga.
Mer information om chikungunya-epidemin finns på webbplatsen för den:


Europeiska smittskyddsorganisationen

Lokala lagar och sedvänjor

Det är viktigt att respektera lokala lagar och sedvänjor.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Resenärer bör vara särskilt vaksamma i stora folksamlingar, i tåg och på tunnelbanan. Som allmänt reseråd gäller att pass, pengar och andra viktiga ägodelar bör förvaras på ett säkert ställe. Charterresenärer bör iaktta researrangörens anvisningar gällande resmålet.

I större städer vid Medelhavskusten och på annat håll förekommer allt oftare väskryckning och liknande från bilar under färd. När bilen stannar, exempelvis vid rött ljus, händer det att rånare på motorcykel sliter upp bildörren och rycker åt sig handväskor och andra värdesaker för att därefter försvinna i trafikvimlet. Håll därför bildörrarna låsta även under färd. Låt inte väskor och värdesaker ligga synliga i bilen under färd. Låt inte heller värdesaker ligga kvar i bilen, även om du bara lämnar bilen en kort stund.

Trafiksäkerhet

Notera att sedan den 1 juli 2012 måste alla som kör bil, motorcykel eller buss i Frankrike ha med sig en alkoholmätare, dock är det sedan den 1 mars 2013 inte längre ålagt med böter ifall man inte har en alkoholmätare i bilen. Detta gäller även turister och utländska fordon. Bestämmelserna omfattar alla fordon med en cylindervolym på mer än 50 kubikcentimeter. I Frankrike kallas alkoholmätare "éthylotest" och går att köpa bl.a på flera apotek.

Den franska trafikkulturen avviker betydligt från den svenska så uppmärksamhet är på sin plats, t.ex. vid omkörningar. Punktstrejker förekommer och kan störa den allmänna trafiken.

Försäkringsskydd

För eventuella sjukdomsfall bör man ta med ett europeiskt sjukvårdskort, som utfärdas av Försäkringskassan. Reseförsäkring rekommenderas. Särskilt sjukdomsfall som kräver specialtransport till hemlandet och dödsfall är kostsamma och svåra att arrangera utan privat reseförsäkring.

Övriga upplysningar

Det allmänna nödnumret är 112.

Källa: Reseinformation Frankrike