Historien bakom Pridefestivalen

Pridefestivalen är en årligen återkommande festival som främst riktar sig till HBTQ+-personer (homo- och bisexuella, transpersoner och queera m.m.).

Festivalen firas på flera platser världen över, till minne av polisprovocerade upplopp bland homosexuella i New York hösten 1969, som gått till historien som händelserna på Stonewall Inn. I Sverige hålls den första pride-demonstrationen i Örebro den 15 maj 1971 av lokal förening (Gay Power Club) där ett av kraven var ”att två av samma kön skall få gifta sig med varandra”. Sedan startade demonstrationer under namnet frigörelsedagen 1977, som blev frigörelseveckan 1979. Frigörelseveckan bytte senare återigen namn till homoveckan, och övergick under 1980-talet till att bli en bredare folkfest.

I Europa startades EuroPride som firades i olika länder varje år. 1998 firades EuroPride i Stockholm och året efter fortsatte man med ett liknande arrangemang lokalt, under benämningen Stockholm Pride, som sedan dess vuxit i omfattning år efter år. År 2008 var Stockholm Pride värd för EuroPride en andra gång.

Under Stockholm Pride har det blivit allt viktigare för de politiska partierna att synas. Dessutom har allt fler intresseorganisationer, myndigheter och fackförbund valt att deltaga, både med utställningar, seminarier och i det stora avslutande paradtåget.

Under EuroPride 2018 anordnas evenemanget gemensamt mellan de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride. Genom ett gemensamt värdskap för EuroPride vill Stockholm Pride och West Pride utmana EuroPride-konceptet och skapa en glädjefest som sträcker sig över tre veckor och som binder ihop Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.

EuroPride 2018 pågår mellan 27 juli – 19 augusti, i
– Stockholm 27 juli – 5 augusti.
– Göteborg (samtidigt som Göteborgs Kulturkalas) 14-19 augusti.

Källa: Stockholm Pride på Wikipedia samt Göteborgs officiella besöksguide
Bild: Frankie Fouganthin

Läs mer om

,