Utbytesstudenter får högre inkomst än andra studenter

Goda nyheter för utbytesstuderande, och till viss del även för de som studerar utomlands en längre tid. Förra veckan släppte CSN en rapport som gjorts i samarbete med Statistiska Centralbyrån (SCB) och som visar att de som genomfört någon form av utbytesstudier via svenskt universitet eller högskola får högre inkomst än både de som endast studerat i Sverige och de som till större delen studerat utomlands. Samtidigt är de som endast studerat i Sverige i högre grad sysselsatta än de som studerat i utlandet, men de utlandsstuderande får i sin tur högre inkomst än de som bara studerat i Sverige. 

Rapporten bygger på ett urval av ca 50 000 personer som studerade utomlands mellan åren 2007-2009 och beskriver bland annat vad som hände efter studierna, med bosättningsland, sysselsättning, inkomst och så vidare. Rapporten kollar på alla utlandsstuderande, men också specifikt på grupper inom denna grupp, såsom de som studerat i Sverige men varit på utbyte utomlands (utbytesstuderande). Dessutom jämförs de utlandsstuderande med de som endast studerat i Sverige (sverigestuderande).

De utbytesstuderande är de som lyckas bäst. De får högre inkomster än både andra utlandsstuderande och sverigestuderande och verkar dessutom ha lättare att etablera sig på arbetsmarknaden, enligt CSN.

Andelen sysselsatta av de som hade studerat utomlands var 87 procent medan andelen bland de sverigestuderande uppgick till 91 procent.  Såg man bara till de utbytesstuderande uppgick graden av sysselsättning till hela 96 procent. När det talas om sysselsättning ligger alltså de utlandsstuderande sämre till än de som studerat i Sverige, även om utbytesstuderande utgör ett undantag. När det gäller inkomstnivå däremot, visade det sig att de som studerat utomlands generellt har något högre inkomst än de som bara studerat i Sverige.

Majoriteten, oavsett om man studerat utomlands eller inte, bosätter sig hemma i Sverige efter studierna. Men det var en större andel utlandsstuderande än sverigestuderande som bosatte sig utomlands efter studierna. Då mätningen genomfördes var 82 procent av de utlandsstuderande folkbokförda i Sverige och 98 procent av dem som enbart studerat i Sverige var det. Storbrittanien, USA och Norge var de vanligaste länderna att bosätta sig i efter studierna.

Klicka här för att läsa CSN:s pressmeddelande om rapporten och här för att läsa rapporten i sin helhet.

Källa: Utlandsstudier – vad händer sedan? CSN, rapport 2017:7